Workshops

Naaldbomen destilleren ~ Salie oogsten en destilleren ~ Lavendel destilleren ~ Zelf Hydrolaten Maken

 

 

 

Online module Naaldbomen destilleren

Nieuw aanbod! Dit jaar kan je deelnemen aan de online module van de workshop Naaldbomen destilleren. We zijn druk met de voorbereidingen en rond 23 mei komt de module online beschikbaar.

In de online module komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • techniek van het stoomdestilleren,
  • biosynthese en olieproductie,
  • samenstelling etherische olie,
  • verschil in geur van diverse soorten naaldbomen (doe opdracht),
  • hydrolaten/maceraten/tincturen,
  • toepassing van hydrolaten en etherische oliën van naaldbomen.

Naast de theorie vind je in de module onze filmpjes van de oogst, bewerken en het destilleerproces.  

Lees ook het boek ‘Lariks, Spar en Grove Den: naaldbomen met geneeskrachtige werking’ door Catharina de Bruin te koop. Het boek kost € 29,50.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met Circuit Nederland. Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com.

We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.

tweedaagse workshop Salie oogsten en destilleren

Voor kruidenliefhebbers die willen helpen met het oogsten en destilleren van biologisch-dynamisch geteelde Salie hebben we deze workshop georganiseerd.
Zaterdag 6 juni gaan we naar een biologisch-dynamische kruidenkwekerij in Ruinerwold (NO van Meppel) om de bloeiende Salie te oogsten. We beginnen na de lunch. De oogst brengen we met jouw hulp (auto) naar de destilleerwerkplaats in Gilze NB.
De volgende dag, op zondag 7 juni starten we met de destillatie van Salie. Je maakt het hele proces mee en je krijgt uitleg over de techniek van stoomdestilleren. Hierbij komen biochemie, samenstelling en toepassingen van Salie etherische olie en hydrolaat aan bod.

De workshop Salie oogsten en destilleren kost € 68,- per deelnemer. Inbegrepen zijn:
– een flesje vers gemaakt hydrolaat
– verse kruidenthee met wat lekkers,
– toezenden van de syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.

De workshop wordt gegeven in de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB op zondag 7 juni 2020, van 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Elk jaar is er veel belangstelling en zijn sommige workshops snel vol. Maximaal 10 deelnemers.
Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met Circuit Nederland. Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com.

We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.

 

workshop lavendel destilleren

Bij deze workshop ligt de focus op lavendelolie en de techniek van stoomdestilleren. Henk geeft uitgebreid uitleg over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

Vanaf het vullen van de ketel tot aan het plakken van de etiketten op de flesjes kan je het hele proces meemaken. Je komt niet alleen kijken en luisteren; destilleren gaat vooral over ruiken. Daarom doen we een geursessie met verschillende soorten etherische olie van lavendel.

Deze workshop is vooral geschikt voor mensen die zelf willen gaan destilleren en/of interesse hebben of bezig zijn met aromatherapie. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.

De workshop Lavendel destilleren kost € 68,- per deelnemer.
Inbegrepen zijn:
– een flesje etherische olie en hydrolaat,
– verse kruidenthee met wat lekkers,
– toezenden van de syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.

De workshops worden gegeven in de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB.

De lavendelworkshops worden gehouden in de maanden juni, juli en augustus, van 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Elk jaar is er veel belangstelling en zijn sommige workshopdata snel vol. Maximaal 10 deelnemers per workshop.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met circulair geld van Circuit Nederland.
Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com

We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.

dit schreven workshopdeelnemers:

“Ik heb genoten van jullie workshop: inspirerende inderdaad, maar ook leerzaam. En van de sfeer in jullie werkplaats: de liefde voor het vak en de warmte naar mensen toe, heel fijn! Dank voor de syllabus en voor de fijne middag.”

“De olie kan op diverse manieren gebruikt worden en heeft een geneeskrachtige werking, is huidverzorgend en rustgevend. Dat was ook te merken aan de deelnemers: we waren allemaal lekker relaxed na een 4 uur durende workshop! Zalig!”

“Heel hartelijk dank voor de reuze gezellige middag. Ik vind het geweldig informatie en ik heb er heel veel aan. Ik ben van plan nog meer workshops bij jullie te volgen in de toekomst, en heb me ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. “

Workshop Zelf hydrolaat maken DIY

Wij zien snoeiafval van aromatische planten als waardevolle grondstof om hydrolaat te maken. Met veel toepassingen, bijvoorbeeld voor zeep maken of om de geneeskracht voor onze gezondheid. Deze middagworkshop is dan ook speciaal opgezet voor mensen die van aromatische planten uit hun tuin of permacultuurproject op kleine schaal hydrolaat willen maken. Tijdens de workshop kan je kennis maken met oogsten, verwerken en stoomdestilleren voor olie en hydrolaat van aromatische planten en kruiden.

We leren de cursisten om met simpele huis- tuin- en-keuken middelen planten te gaan stoomdestilleren, een techniek om op een zuivere manier hydrolaat te winnen. Zo gaan we de wokmethode doen met aromatische kruiden. Er is veel ruimte om vragen te stellen en uit te wisselen.

De prijs voor deze workshop is € 68,- per deelnemer.
Inbegrepen zijn:
– verse kruidenthee met wat lekkers,
– deel van de opbrengst aan hydrolaat,
– syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.
– het boekje ‘Chemische gedefinieerde aromatische hydrolaten’ geschreven door Dominique Baudoux

Zelf meenemen: glazen potje of flesje voor hydrolaat. En vers geplukte kruiden (indien voorhanden, hoeft niet)

Elk jaar is er veel belangstelling en zijn sommige workshopdata snel vol. Maximaal 10 deelnemers per workshop.

De workshops worden gehouden in de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL in het buitengebied van Gilze (NB). We beginnen om 13:00 uur en het duurt tot ongeveer 17:00 uur.
Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan met circulair geld van Circuit Nederland. Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com

We zien er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin

 

Dit schreven workshopdeelnemers:

“Ik vond de workshop heel waardevol! Ik ben ook blij met de oliën die ik heb gekocht.Vandaag lekker in de diffuser gedaan. Een combi van de Larix en de Douglasspar. “

“Zondagavond was mijn hele binnen-neusbekleding en hersenmassa doordrenkt met heerlijke geurstof. Volgens mij dringt de workshop door tot op het bot en in het merg! Dank!”

“Dank je wel voor de uitgebreide syllabus! Het was zeer leerzaam.”

“De middag was gisteren heel leerzaam en leuk. Leuk ook om te horen wat de insteek is van alle deelnemers en de diversiteit van de mensen.”

IMG_6009 (2)

 vlinder-op-eucalyptus

Contact

INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977 (Catharina) of 06-34068220 (Henk) 

INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 71376275 onder de naam H&C Aromalab op 9 april 2018 te Breda. BTW-nummer 858691607B01