Op zaterdag 20 augustus heb ik een workshop lavendel destilleren gegeven. De twee deelnemers hebben tijdens deze workshop lavendel kunnen destilleren die ik eind juni in Ulvenhout had geknipt.

Er was zo’n 4 kg gedroogde lavendel beschikbaar.

Tijdens de workshop is eerst begonnen met het vullen van de ketel, het vullen van de koelemmer met warm water en het afplakken van de ketel. Daarna kon de brander aangestoken worden.
Ondertussen tijdens het opwarmen van het water had ik voldoende tijd om de cursisten het een en ander uit te leggen over lavendel en de techniek van het stoomdestilleren.

Uitleg over de werking van een alambiek

Na het overkomen van het eerste destillaat is er ruim 2 uur gedestilleerd.

florentijnse vaas
Om de etherische olie te scheiden van het hydrolaat heb ik
weer gebruik gemaakt van een florentijnse vaas. De cursisten
hebben kunnen waarnemen dat de geur tijdens de destillatie veranderde.
In het begin voordat er nog destillaat overkwam was een licht
bloemige lucht te ruiken, daarna werd de geur steeds zwaarder. Goed destilleren is dus ook goed ruiken!
Er is in totaal plm 100 mL etherische olie gedestilleerd. De olie is overgebracht in een een scheidtrechter.
Het vullen van de druppelflesjes met de lavendelolie

De etherische olie is verdeeld onder de deelnemers.  Ieder kon 30 mL etherische olie meenemen als welriekend aandenken aan de workshop. Reactie van Marion één van de cursisten:
‘Het kunnen beleven van het hele destileer proces vond ik echter reuze! ‘

Tijdens het schoonmaken van de destilleerketel kwam ik erachter dat er nogal wat knoppen en bloemen van de lavendel door het rooster heen gevallen waren.

ketel na het destilleren

Om dit bij een volgende destillatie van lavendel te voorkomen is het misschien handig om een stukje gaas of vitrage over het rooster heen te leggen. Al doende, ook tijdens een workshop, leert men!