[:nl]

Productiemethode van INDEKOPERENKETEL

Zuiverheidgaranties van de etherische olie en hydrolaat

 • 100% puur, natuurlijk en biologisch
 • Niet scheikundig behandeld
 • Niet gemodificeerd
 • Niet versneden en niet vermengd met andere essentiële oliën
 • Niet verdund
 • Niet gerectificeerd
 • Niet aangepast aan een standaard samenstelling d.m.v. scheikundige producten of door herdestillatie van de etherische olie om bepaalde componenten te concentreren
 • Niet gereconstrueerd
 • Niet gedeterpeneerd, d.w.z. niet ontdaan van terpenen

Analyses & controles van de etherische oliën

Van een aantal producten is een verificatie van de identiteit en kwaliteit via gaschromatografische analyse gemaakt. Dat is een chemische analyse van de samenstelling van de olie en identificatie van de verschillende componenten.

Veilig gebruik van etherische olie

Geniet veilig van essentiële oliën ofwel etherische oliën! Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerd! Voor de productie van één liter olie zijn soms honderden kilo’s verse planten nodig. Ze moeten werkelijk voorzichtig en met kennis van zaken gebruikt worden. Verkeerd gebruik kan serieus gevaarlijk zijn!
Er zijn gelukkig veel manieren om essentiële oliën te gebruiken. Het is verstandig om dergelijke oliën correct en veilig te gebruiken.
Inwendig gebruik
Hoewel het inwendig gebruik van essentiële oliën zeer efficiënt kan zijn, is het niet altijd verstandig zomaar te gaan experimenteren. Gebruik ze slechts inwendig onder toezicht van een therapeut. Een zeer gegronde kennis van de verschillende oliën is noodzakelijk. Sommige essentiële oliën kunnen bij verkeerd gebruik erg gevaarlijk zijn! Het inwendig gebruik door kinderen (-6 j.) en zwangere vrouwen is sterk af te raden. Neem nooit meer dan 2 druppels in, maximum 1 à 2 maal per dag.
Massage, bad, douche
Essentiële oliën zijn bij uitstek geschikt voor gebruik tijdens een zalige massage, een rustgevend bad of een verkwikkende douche. Ze dringen gemakkelijk in de huid, waar ze hun heilzame werking uitoefenen. Verdun ze hiervoor in een plantaardige olie (bijvoorbeeld zoete amandel- of jojoba olie).
Uitwendig gebruik
Lichaamsmassage: 2,5 à 5% essentiële olie of 5 à 10 druppels per 10 ml plantaardige olie.
Gezichtsolie of crème: 1% essentiële olie of 2 druppels per 10 ml plantaardige olie of crème.
Aromatisch bad: 3 à 5% essentiële olie of 6 à 10 druppels per 10 ml plantaardige olie.
Shampoo: 1 à 2% essentiële olie of 2 à 4 druppels per 10 ml.
Lokaal gebruik: voor bepaalde toepassingen worden veel hogere concentraties toegepast (> 20%), bijvoorbeeld op spieren en gewrichten. Dergelijke toepassingen dienen uitsluitend onder toezicht van een therapeut gebruikt te worden.
Verstuiven en vernevelen
Essentiële oliën brengen een aangename geur in leef- en werkruimten. Gebruik bij voorkeur ultrasoon verstuivers die de oliën niet opwarmen en ze uiterst fijn verstuiven. 15 minuten verstuiven per uur volstaat.
Inhaleren
Is een uitstekende manier om de keel en de luchtwegen te verzachten en te kalmeren. De essentiële oliën maken de neus vrij, waardoor ademen terug makkelijker wordt. Giet 2 à 3 druppels in een kom heet water en adem de damp gedurende 5 à 10 minuten in (opgepast: vermijdt irriterende oliën!).
Belangrijke veiligheidsadviezen:

 • Bewaar essentiële oliën veilig, buiten het bereik direct zonlicht, van kinderen en dieren.
 • Respecteer de aanbevolen dosering.
 • Bepaalde oliën zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik geschikt, lees altijd de verpakking.
 • Het gebruik van essentiële oliën wordt afgeraden bij baby’s en kinderen onder de 3 jaar.
 • Gebruik essentiële oliën niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 • Pas op met het gebruik van essentiële oliën bij epilepsie, astma en hartaandoeningen.
 • Drink wat eetbare plantaardige olie bij een accidentele inname van een grote hoeveelheid essentiële olie en raadpleeg het Antigifcentrum (zie onderaan).
 • Gebruik altijd een drager (honing, neutrale tablet,…) voor de inname van essentiële oliën.
 • Breng essentiële oliën nooit onverdund aan op de huid. Verdun het in een plantaardige olie of een neutrale crème, gel of shampoo, ook voor gebruik in bad!
 • Bepaalde van nature in essentiële oliën aanwezige bestanddelen kunnen bij overgevoelige mensen allergische reacties veroorzaken (bijvoorbeeld citral, d-limoneen, linalool, geraniol, citronnellol) Zie waarschuwingen op de verpakking.
 • Alle citrusoliën (schil van bergamot, sinaasappel, citroen, pompelmoes, mandarijn) zijn fotosensibiliserend! Vermijdt blootstelling aan zonlicht of zonnebank gedurende ten minste 12 uur na gebruik op de huid.
 • Contact met ogen en slijmvliezen vermijden. Bij accidenteel contact met de ogen: spoel overvloedig met zuiver water. Bij blijvende irritatie of zichtbaar letsel een oogarts raadplegen.
 • Essentiële olie is niet geschikt om in de oren of in de ogen te druppelen.
 • Essentiële olie van tijm, bonenkruid, oregano, kruidnagel, wintergroen en kaneel zijn irriterend. Niet onverdund innemen, verstuiven of op de huid aanbrengen.
 • Ononderbroken gebruik of inname van essentiële oliën wordt afgeraden.
 • Essentiële oliën zijn ontvlambaar en vluchtig. Stel ze niet bloot aan hoge temperaturen en direct zonlicht.
 • Bewaar essentiële oliën afgesloten, donker, koel (niet in de koelkast).

Tip: Bij een gevoelige, allergische huid: eerst een druppel olie in een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld zoete amandelolie) aanbrengen op de binnenzijde van de elleboogplooi. 24 uur wachten. Is er dan geen roodheid, jeuk of irritatie, dan kan de olie gebruikt worden.
bron: Rob M.M. Greuter
Antigifcentra
Nederland: T +31 30 274 88 88
België: T +32 70 245 245

Veilig gebruik van hydrolaten

De hydrolaten van INDEKOPERENKETEL kunnen alleen verdund gebruikt worden. Meestal wordt een verdunning van 1:3 of 1:5 gebruikt, afhankelijk van de aard van de klachten.

Bewaren

Zowel etherische olie als hydrolaat zoveel mogelijk gekoeld bewaren, buiten direct zonlicht en met weinig zuurstof.

Disclaimer

INDEKOPERENKETEL maakt met liefde, zorg, aandacht en plezier olie en hydrolaat van (biologische) planten afval. Dat doen we door middel van stoomdestillatie wat een natuurzuivere methode is. Naast de chemische analyse en wetenschappelijke onderbouwing van de werkzame bestanddelen in de producten, willen we het gezond makende en helende effect van verbinding met de natuur, jezelf en de ander benadrukken. INDEKOPERENKETEL doet dat door het geven van workshops voor iedereen die zich bezighoudt met de verbetering van zijn of haar gezondheid.
INDEKOPERENKETEL heeft niet de bedoeling om een medisch advies uit te brengen of een alternatief hiervoor te bieden. De beschreven informatie en/of workshop is geen vervanging voor de reguliere gezondheidszorg. U dient dan ook niet uw medicatie, therapie of artsenbezoeken te staken, zonder overleg met uw behandelend arts, therapeut of specialist. U dient altijd te overleggen met uw arts of andere professionele hulpverlener als u een individuele diagnose wenst.
De informatie, links of richtlijnen op deze site moeten door de gebruiker op de voor hem geschikte waarde worden geschat. Mogelijke benadeling van bepaalde mensen of organisaties is onbedoeld. INDEKOPERENKETEL geeft geen enkele garantie – of deze nu zwart op wit staat of gesuggereerd wordt – met betrekking tot de toepassing van een product, apparaat of therapie.
De informatie op deze website is met zorg samengesteld. INDEKOPERENKETEL doet haar uiterste best de informatie op deze website actueel en juist te houden, maar kan echter niet instaan voor de juistheid van de informatie. INDEKOPERENKETEL aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid, volledigheid en actualiteit ervan.
INDEKOPERENKETEL aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot verlies of schade die zou kunnen voortkomen uit het gebruik van informatie, links of richtlijnen op deze site. Dat geldt ook voor alle gebruikte, genoemde en geplaatste deep- & hyperlinks naar andere platforms en sites.[:]