Over ons

Henk Ploeger en Catharina de Bruin van INDEKOPERENKETEL maken etherische olie en hydrolaat van inheemse regionale aromatische planten van biologische oorsprong.

” We doen dat door middel van stoomdestillatie, een natuurzuivere methode om olie en hydrolaat uit planten te halen. Inmiddels hebben we jarenlange ervaring met dit proces, waar ambacht en aandacht voor het handgemaakte product onze kwaliteit weergeven.

We willen het vervaardigen en het gebruiken van etherische olie onder de aandacht brengen door te publiceren (op deze website, blogs en nieuwsbrief), research, experimenten, verzamelen en geven van voorlichting, houden van workshops en trainingen voor mensen die zich met gezondheid bezig houden.

We gebruiken regionale (biologische) restproducten en plantenafval afkomstig van lokale telers, bedrijfjes of bos- en landschapsbeheerders om etherische olie en hydrolaten te maken. We werken met liefde, aandacht en plezier in de destilleerwerkplaats. Zo maken we mensen blij met onze producten die genezing en gezondheid bevorderen.

In de destilleerwerkplaats gebruiken we lokale, schone, groene energie van Energie Gilze Rijen en streven we om helemaal klimaatneutraal te gaan produceren.

Onze producten komen veelal terecht bij bedrijfjes die net zoals wij producten maken die op basis van het principe `zorgen voor elkaar, eerlijk delen en zorg voor de Aarde` hanteren. Daar werken we graag mee samen. Zo kunnen we bijvoorbeeld exclusieve producten leveren voor culinaire experimenten van Brabantse bodem.

Voor de aanvoer van verse biologische kruiden komen we graag in contact met producenten uit de regio die reststromen op een duurzame wijze willen upgraden naar etherische olie en/of hydrolaat. “

Destilleren en analyses in opdracht

Kwekers en plantenveredelaars kunnen INDEKOPERENKETEL in toenemende mate vinden als het gaat om onze expertise op het gebied van stoomdestilleren van planten. Zo hebben wij onderzoek gedaan naar cultivars van lavandula angustifolia. De rapportage geeft informatie die ten goede komt aan hun veredelingsprogramma.

Wij voeren de stoomdestillaties op gecontroleerde wijze uit. Er worden chemische analyses gemaakt van de etherische olie of hydrolaat. Deze gegevens worden vergeleken met de geldende ISO-norm en beschreven in een uitvoerige rapportage. De gegevens voor de opdrachtgever over de opbrengst en samenstelling van de etherische olie geven duidelijkheid over verschillen in cultivars.

Destilleerwerkplaats

In de zomer van 2014 heeft INDEKOPERENKETEL een voormalige varkensschuur betrokken buiten Gilze. Waar een jaar eerder nog zeugen en biggen liepen, staan nu droogbakken die ruiken naar citroenmelisse en pepermunt. De – tijdelijke – destillatiewerkplaats is gevestigd op een zeer geschikte locatie voor onze doeleinden.

De ketel staat op ongeveer 1 kilometer van het Chaamse bos, waar naaldbomen groeien die zorgen voor heerlijke lokale etherische olie. De hele productieketen vind plaats binnen een straal die op loop- en fietsafstand bereikbaar is. We zoeken onze samenwerkingspartners zoveel mogelijk in de directe omgeving om zo de lokale economie te stimuleren.

Samenwerken – informatie delen – netwerk partners

Werfzeep

Werfzeep is een kleine biologische zeepziederij, gevestigd aan de Westerkade in Utrecht.  Het Larikshydrolaat, Douglassparhydrolaat en Grove Denhydrolaat van INDEKOPERENKETEL wordt gebruikt bij de productie van hun zeep.

Puur-aroma

Puur-Aroma is in Zuid-Limburg gevestigd. Het bedrijf van Frank en Monique Radder teelt uitsluitend biologische aromatische planten. In de afgelopen jaren heeft INDEKOPERENKETEL een aantal keer van hun biologische snoeiafval etherische olie en hydrolaat gemaakt.

De Levensboom Wernhout

De Levensboom uit het Brabantse Wernhout is al 20 jaar expert op het gebied van complementaire zorg; de holistische visie op ziekte en gezondheid, waarbij aandacht is voor lichaam, geest en ziel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van etherische oliën en hydrolaten. Er is aandacht voor het vervaardigen van etherische olie waarbij vaktechnisch wordt uitgewisseld met INDEKOPERENKETEL.

Tuinjoop

Tuinjoop verkoopt kruidenthee, zaden, kruidenzalfjes en lippenbalsem. Zij is regelmatig op markten en evenementen te vinden en verzorgt ook workshops. Joop helpt met de aanvoer van plantenmateriaal voor INDEKOPERENKETEL.

BelleMarie

BelleMarie is een gemengd landbouwbedrijf van 17 ha. groot in Ruinerwold, Drenthe. BelleMarie boert op biologisch dynamische wijze en probeert het bedrijf zodanig in te richten dat er een aangenaam milieu ontstaat voor mens, dier, plant en bodem. INDEKOPERENKETEL heeft de laatste jaren salie gedestilleerd van dit bedrijf.

Special Plant Zundert

Special Plant Zundert is een modern geautomatiseerd bedrijf dat staat voor kwaliteit, klantgerichtheid en vernieuwing. Zo is het bedrijf in 2018 gestart met het telen van thee. INDEKOPERENKETEL destilleert Eucalyptussnoeisel van dit bedrijf tot Eucalyptus hydrolaat.

Wild Herbs of Crete

Babis en Janina van Wild Herbs of Crete zijn twee bijzonder gastvrije mensen waar we tijdens onze zoektocht naar kennis over het maken van etherische olie terecht kwamen. Zij hebben Henk en Catharina enorm geïnspireerd bij het opzetten van INDEKOPERENKETEL. Sinds 1994 zijn Babis en Janina aan het verzamelen en distilleren van wildgeplukte kruiden op Kreta. Zij zijn gedistilleerd met de grootste zorg en respect voor elke plant.

Circuit Nederland

Circuit Nederland is een betaalnetwerk, waarbij deelnemers een netwerk vormen, die elkaar betalen via een digitaal betaalsysteem. Geld is in dit netwerk geen doel op zich, maar een middel om de capaciteiten van elkaar zo volledig mogelijk te laten bloeien. Bij INDEKOPERENKETEL kan je terecht om met circulair geld te betalen

Permacultuurnetwerk

Het PermacultuurNetwerk is ontstaan uit de groeiende vraag naar samenwerking en verbinding tussen de verschillende Nederlandstalige permacultuur-eilandjes die momenteel werkzaam zijn. Je kunt op de website van het permacultuurnetwerk de activiteiten van INDEKOPERENKETEL op de kaart vinden.

EcodorpenNetwerk GEN NL

Ecodorpennetwerk GEN Nederland heeft als doel de gezamenlijke kennis en ervaringen te delen en krachten te bundelen in gedeelde ecodorpbelangen. Verder kunt u op de website terecht als u meer wilt weten van de diverse ecodorpen in Nederland. INDEKOPERENKETEL streeft ernaar om deel uit te maken van een levendige (fysieke) ecogemeenschap.

Herboristengilde

Bij het Herboristengilde delen de leden een gezamenlijk passie, de kruiden, en wisselen kennis hierover onderling uit: “We vinden het belangrijk dat er meer bekendheid wordt gegeven aan kruiden en dragen er graag aan bij dat meer mensen kruiden gaan gebruiken.” INDEKOPERENKETEL gebruikt de enorme schat aan kruiden-kennis en -toepassingen van de leden als extra informatie bij haar producten.

Netwerk biocyclische veganlandbouw

Het netwerk Biocyclische veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen is actief in biologische & veganistische kringlooplandbouw. Deze vorm van landbouw is én biologisch én geheel plantaardig met een gesloten kringloop. INDEKOPERENKETEL is netwerkpartner om aromatische kruiden te verwerken van kruidenkwekers die op deze wijze telen.

Energie Gilze Rijen

INDEKOPERENKETEL gebruikt in de destilleerwerkplaats in Gilze lokale, schone energie van de energiecoöperatie Energie Gilze Rijen.

 Contact

INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977 (Catharina) of 06-34068220 (Henk) 

INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 71376275 onder de naam H&C Aromalab op 9 april 2018 te Breda. BTW-nummer 858691607B01