Voordat ik met de nieuwe ketel een stoomdestillatie ga uitvoeren moet er eerst nog getest worden.

De koelemmer kon aangesloten worden op de kraan met gardena koppelstukken. Hiervoor was nog wel een verloopstuk van 1/2 naar 3/4 duims nodig.

De ketel heb ik gevuld met 3 emmers (30 liter) heet kraanwater.
Het kopelstuk tussen de ketel en de koelemmer moest vastgeschroefd.
En niet onbelangrijk de dekselrand moest dichtgemaakt worden met aluminiumtape.
De deksel sluit namelijk niet stoomdicht af op de ketel.
Na al deze voorbereidingen kon de brander onder de ketel worden aangestoken.
Na ruim 35 minuten raakte het water in de ketel aan de kook en steeg de thermometer naar 100 graden Celcius. Het eerste destillaat druppelde uit de koelemmer.
Om de temperatuur van het destillaat bij de stoomdestillatie in de gaten te kunnen houden heb ik een digitale thermometer aangeschaft. Deze themometer heeft een minimum en maximum alarmgrens die je kan instellen.
Hierdoor kan ik de temperatuur die zo’n 45 graden moet zijn beter in de gaten houden. Daarom was ook te meten tijdens de proefdestillatie dat de koelemmer een grote capaciteit heeft.
Hier zal ik rekening mee moeten houden als ik ga stoomdestilleren. De koelemmer zal dan voor het destilleren gevuld moeten worden met lauw tot warm water.
Ik had nu ook voor de eerst keer de mogelijkheid om een essencier, dit is een geavanceerde florentijnse vaas die olie en hydrolaat van elkaar kan scheiden, uit te proberen.
essencier

Net zoals bij een florentijnse vaas zorgt de essencier voor een scheiding tussen het hydrolaat en de etherische olie. Deze scheiding is tijdens het destilleren continue in te stellen. Ik verwacht met de nieuwe ketel deze essencier te kunnen gebruiken.
De test was geslaagd! Nu nog een echte stoomdestillatie uitvoeren.