Dit jaar had ik het plan opgevat om meer lavendelolie te gaan destilleren dan vorig jaar.

Hiervoor had ik een afspraak gemaakt met lavendelkwekerij Lavendelplus in Ulvenhout.
In 2011 had ik daar al wat lavendel geknipt.


 
Lavandula angustifolia var. little lady


Eind juni begin juli is zo ongeveer de pluktijd. Het is voor een deel afhankelijk van het weer.
Dit jaar heb ik, vanwege de hoeveelheid lavendel die ik nodig heb, de hulp van vrijwilligers ingeroepen om te helpen met plukken.

In ruil voor een middagje plukken krijgen ze in augustus een workshop lavendeldestilleren aangeboden. Het aantal aanmeldingen, met hulp van een regionale krant, was boven verwachting.

Omdat we tijdens het plukken met niet meer dan 8 personen het terrein op kunnen heb ik een
aantal mensen die mee wilden doen moeten teleurstellen.
Vrijdagmiddag 29 juni zijn we aan de slag gegaan met enthousiaste vrijwilligers. Het doel was om 12 klapkratten lavendel te oogsten. Dat is omgerekend 50 kg lavendel. De lavendel die we geplukt hebben, L.angustifolia var. little lady, stond er perfect bij. Als de plant nog niet helemaal in bloei staat dan bevat ze de meeste etherische olie. Het is ook belangrijk om vroeg in de middag de oogsten, omdat de plant dan ook de meeste etherische olie bevat.
Maandagmiddag ga ik met een tweede groep vrijwilligers eenzelfde hoeveelheid lavendel oogsten om zo in totaal 100 kg lavendel binnen te halen. Hiermee moet het mogelijk zijn om 1 liter lavendelolie te destilleren.
Het is nog wel een logistieke puzzel hoe ik deze hoeveelheid lavendel op een nette manier te drogen leg.