Wat is er mooier dan lavendel destilleren om een nieuwe ketel uit te proberen?

Vorig jaar heb ik om aan voldoende lavendel te komen de lavendelboerderij van Elsbeth van Andel www.viva-lavandula.nl bezocht. Vanuit mijn woonplaats is dat een nogal lange rit en dag.
Viva-lavendula 2010
Via een contact in Belgie kwam ik erachter dat in Ulvenhout een lavendelkwekerij zit. Na één telefoontje kreeg ik toestemming om lavendel te plukken. De kwekerij lavendelplus www.lavendelplus.nl is in tegenstelling tot viva-lavandula gespecialiseerd in de verkoop
van diverse variateiten lavendel. Het gaat dus eigenlijk alleen om de verkoop van planten.
Lydia van den Wijngaart, van lavendelplus, vertelde mij dat na het maaien wat in deze week zal plaatsvinden het maaisel gewoon blijft liggen.
Het loont op dit moment niet de moeite om de gemaaide lavendel te verzamelen en te verwerken.
Nederland heeft in tegenstelling tot de Provence in Frankrijk  geen machines en infrastructuur om gemaaide lavendel economisch rendabel te kunnen destilleren.  
Catharina hard bezig met het knipwerk
Voor Catharina en mij wel! Met Lydia had ik afgesproken om 5 klapkratten te gaan knippen. De lavendelsoort die het meest geschikt (erg welriekend) leek was Lavandula angustifolia var. little lady.
Lavandula angustifolia var. little lady
Door het warme weer van de afgelopen maanden waren de lavendelplanten voor een deel al uitgebloeid.
Na twee uur knippen hadden we vier klapkratten en twee vuilniszakken met lavendel geoogst. Voor het vervoer naar huis kwam de fietskar weer eens van pas.
Thuisgekomen heb ik de geknipte lavendel die nog vochtig was van de stevige regenbuien die nacht in gaasbakken verdeeld om goed te kunnen drogen. Per klapkrat heb ik 5 gaasbakken gebruikt.
Zaterdag op het ketelfeest ga ik er een deel van destilleren.