Een week geleden had ik 2 kg vers geplukte lavendel (Lavandula angustifolia) gedestilleerd. Dat was de helft van wat ik geplukt had. De rest heb ik op zolder gedroogd in zogenaamde gaasbakken.

Deze gedroogde lavendel paste met gemak in een klapkrat. Van de ongeveer 2 kg versgeplukte lavendel was zo’n 600 gram gedroogde plantenmateriaal overgebleven.
Deze hoeveelheid kon ik met gemak in de alambiek krijgen om in één keer te destilleren.
Tijden de destillatie heb ik halverwege de scheitrechter
vervangen door een florentijnse vaas.
De florentijnse vaas is zo geconstrueerd dat het hydrolaat continue via een uitleidbuis wordt afgevoerd.
In de vaas zelf verzameld zich tijdens het destilleren de olie.
Deze florentijnse vaas heb ik naar een voorbeeld van Michel Vanhove, van https://www.nature-helps.com/ ,
door een laboratoriumglashandel kunnen laten namaken.
Waar je natuurlijk wel op moet letten is het regelmatig vervangen van een volgelopen fles met hydrolaat.
Na 3 uur destilleren en 8 met hydrolaat gevulde flessen ben ik gestopt met destilleren. De olie had ik tijdens het destilleren via een kleinere scheitrechter zo nu en dan afgetapt.
In totaal was de opbrengst zo’n 10 mL, net zo veel als van 2 kg verse lavendel in twee keer destilleren.
Om de olie helemaal watervrij te maken heb ik de olie gefiltreerd. Je verliest daarbij wel wat olie, maar het bevorderd de houdbaarheid. In ieder geval had ik genoeg om een flesje voor de helft te vullen.