[:nl]De lavendel staat al lekker te bloeien en eindelijk kwamen er ook mooie, warme, zonnige dagen aan om lavendel te gaan plukken.
Dit keer konden we bij Partyhoeve de Geer in Horn, Limburg een aantal rijen Lavendula angustifolia var. “Munstead” oogsten.
lavendellogo
 
Eigenlijk was het optimaal weer voor een hoge olieproductie van de lavendel, maar voor de vrijwilligers was het te warm in de zon om lang te plukken. Het was wel 30 graden Celsius en op het open veld tussen de vochtige lemen aarde voelt dat nog warmer aan. De lavendel wordt het beste in de middag geknipt voor een goede opbrengst. Het veld gonste van de bijen, sprinkhanen en andere insecten. Ook stonden er andere kruiden tussen de lavendelplanten.
Gelukkig waren er twee meewerkers die, net als Catharina, het geweldig vinden om de lavendel te knippen. Dank voor het meehelpen, Lieske! Dank voor het meehelpen en rijden, Joop van Tuinjoop! Zonder jullie was het oogsten niet gelukt.

lavendeloogst 2016 002

informatie van de lavendelhoeve


lavendeloogst 2016 001

lavendelveld in Horn Limburg


lavendeloogst 2016 003

zo, een stukje van de voorste rij is geknipt


lavendeloogst 2016 005

lavendeloogst


lavendeloogst 2016 008

lavendeloogst


 
 
 
lavendeloogst 2016 009

lavendeloogst


 

 
 
de lavendel gaat in kratten

de lavendel gaat in kratten


Uiteindelijk heeft Henk een plukgewicht van 22,5 kg gewogen in de destilleerwerkplaats. Henk en Catharina hebben nog dezelfde dag de lavendel in de droogbakken verdeeld. De lavendel was nog warm toen het uit de kratten werd gehaald. Met de goede ventilatie kan het verder drogen, totdat we het in de ketel stoppen om lavendelolie van te maken.
 
lavendeloogst 2016 011

plukgewicht vaststellen


lavendeloogst 2016 012

nu in de droogbakken verdelen


lavendeloogst 2016 013

verdelen in de droogbakken


Op de kop af zestien dagen later heeft Henk de Lavandula angustifolia var. Munstead die eind juni geoogst was gedestilleerd. Het plukgewicht was 22,5 Kg. Omdat de lavendel gedurende twee weken heeft kunnen drogen was het mogelijk om de hele oogst in één keer te destilleren.
Op deze vrijdag had Henk hulp van een stagiair Thea Kamerbeek die een opleiding volgt bij de herboristenopleiding ´De Sprenk`. Deze hulp kwam goed van pas want het overbrengen van de gedroogde lavendel uit de gaasbakken in de ketel vergde enige tijd en inspanning.
Om de lavendel goed in de ketel te krijgen hebben we de deksel verzwaard met een aantal stenen en goed afgeplakt met aluminiumtape om stoomlekken te voorkomen
Thea en Henk

Thea en Henk in de destilleerwerkplaats


foto: Thea Kamerbeek
gedroogde lavendel foto: Thea Kamerbeek
 
vullen van de ketel foto: Thea Kamerbeek

vullen van de ketel
foto: Thea Kamerbeek


 
Bij het scheiden van de etherische olie van het hydrolaat tijdens de destillatie hebben we gebruik gemaakt van een florentijnse vaas. Scheiding met een florentijnse vaas geeft het gemak van niet steeds het hydrolaat handmatig te moeten aftappen.
Florentijnse vaas

Florentijnse vaas


Na 2 uur destilleren zijn we gestopt. De totale opbrengst aan etherisch olie was 50 mL.
 
foto: Thea Kamerbeek

foto: Thea Kamerbeek


 
 
lavendelolie in de scheittrechter

lavendelolie in de scheittrechter


Als we uitgaan van het plukgewicht (22,5 Kg) is de opbrengst 0,22%.
Met de ervaring die we opgedaan heb met een andere Lavandula angustifolia cultivar in 2012 en 2013 kunnen we stellen dat dit een relatief lage opbrengst is. In 2012 hadden we een opbrengst van 0,9% en in 2013 1,0%. In 2013 waren de weersomstandigheden gunstiger dan in 2012. Bij beide oogsten ging het om L. angustifolia var. Little Lady.
Omdat de omstandigheden bij het plukken in Horn gunstig waren hebben we het idee dat L.angustifolia var. Munstead gewoon minder olie produceert. We weten nu dus iets meer over de kwantiteit aan etherische olie die deze cultivar onder Nederlandse omstandigheden kan produceren. We hebben de olie voor analyse opgestuurd naar een gespecialiseerd bedrijf in Frankrijk www.pyrenessences.com om meer te weten te komen over de samenstelling van de olie.
 
aftappen van de ketel na het lavendel destilleren

aftappen van de ketel na het lavendel destilleren


 [:]