Waarom ik deze lavandin zo mooi vind is omdat er ook veel dieren op af komen. Vlinders, verschillende bijen, motjes in de avond, en hier in Egmond aan Zee ook de kolibrievlinder. De kolibrievlinder zit er het liefst op als het windstil is en meestal aan het eind van de dag.

Bij de bijen valt mij op dat als de eerste bloemen uitkomen dat eerst de verschillende hommelsoorten voedsel zoeken in de bloemen en een paar weken later zie ik de honingbijen ook verschijnen, alsof de hommels eerst ruimte moeten maken zodat de honingbij er ook bij kan, gokje hoor.

Imker worden is ook een wens van mij dus dat ga ik dan ook eens uitzoeken. ” – Met een groet uit Egmond aan Zee van Sara

Sara en haar moeder hadden zich al in januari opgegeven om de workshop Lavendel destilleren van INDEKOPERENKETEL te doen. Zij hadden Henk laten weten dat ze graag hun eigen geoogste en gedroogde lavandin wilde meenemen om tijdens de workshop te destilleren.

Eind juli was het eindelijk zover: de workshop Lavendel destilleren. Henk en Catharina zijn altijd in voor een experiment en we waren heel benieuwd naar de lavandin uit Alkmaar. De lavandin was goed verpakt in een puinzak en Henk heeft de zak gewogen.

Het was drie kilo gedroogde lavandinbloemen: een prima hoeveelheid om in de workshop te gebruiken. Hoewel dit de oogst was uit het jaar 2016 en dus al vier jaar oud, rook het goed zoals je zou verwachten, maar toch wat minder sterk.

Sara is begonnen met Lavandula x intermedia ´Grosso´ te stekken die ze in 2011 had meegenomen uit Sault in Zuid-Frankrijk. Stekken is de beste methode om lavandin te vermeerderen.

In Oudorp (bij Alkmaar) bij Strijkmolen C mocht ze een eilandje naast de Hoornsevaart gebruiken van de molenaar. De molen zelf heeft tot 1941 gediend om het overtollige water van de polders, waaronder Geestmerambacht en Heerhogowaard af te malen naar de Schermerboezem.

Sara koos deze bijzondere plek voor haar lavandin: “Geen natte voeten, rondom vol in de zon, kalkrijk, ruimte, stevige aarde die niet te rijk is. We hebben de lavandin beschermt tegen de koude Hollandse oostenwind in het voorjaar door een heg van natuurlijke materialen te maken. “

Het stukje land is door Sara zorgvuldig gezeefd om de aarde van kweekgras en heermoes te ontdoen. Het ligt bovenop puin, stukken stenen, gebroken dakpannen, stukjes serviesgoed en ook nog van die zeventiende-eeuwse pijpenkoppen. Plus het feit dat het naar de zijkanten afloopt, maakt dat de grond dus een zeer goede ontwatering heeft en de lavandin geen natte voeten krijgt. De ochtenddauw zorgt voor een vochtig polderlandschap.

Sara en haar moeder: “Het bleek een toplocatie te zijn voor de lavandin, en na een jaar zagen we al dat de lavandin veel sneller ging groeien dan wij dachten”.

Lavandin destilleren

Tijdens de workshop Lavendel destilleren bleek de lavandin een prachtige etherische olie te geven. We destilleren tot we alle aromatische stoffen uit de plant hebben gehaald.

Catharina gokte dat er toch wel 150 mL lavandin etherische olie uit zou kunnen komen. Gezien de ervaringen met de lavandin van de Franse biologische coöperatie die we doorgaans in de workshops destilleren, leek dat haar aannemelijk.

Uiteindelijk hebben we 160 mL etherische olie gedestilleerd en konden alle workshopdeelnemers met een flesje lavandin 100% etherische olie uit Alkmaar naar huis.

De reactie die we kregen per e-mail na de workshop: “Wij hebben ook erg genoten gisteren en zijn een stuk wijzer geworden over dit bijzondere plantje.”