Afgelopen zaterdag heb ik een ketelfeest gehouden om mijn nieuwe ketel in te wijden.

 Om de ketel in te wijden heb ik een deel van de geplukte lavendel in Ulvenhout gebruikt. De lavendel was goed gedroogd in de afgelopen dagen. Ik heb anderhalve klapkrat genomen.

Het gewicht van de gedroogde lavendel was 2,7 kg. Ik had verzuimd om de vers geplukte lavendel te wegen, vooral omdat de lavendel nog nat was van de motregen.
Het percentage olie is daarom alleen te berekenen afgeleid van de droge lavendel.
Met deze hoeveelheid lavendel was de ketel voor 1/3 gevuld zonder de lavendel zwaar aan te drukken.
Om de planten compact te houden in de ketel heb ik er nog een rooster bovenop gelegd.
Na het afsluiten van de ketel en het vullen van de koelemmer met lauw water was het moment om de brander aan te steken. We hebben hier een officieel moment van gemaakt en getoost met door Catharina zelf gemaakte vlierbloesem champ. Deze superlicht alcoholische drank lieten de gasten zich goed smaken!

Voor de destillatie heb ik gekozen om met een glazen florentijnse vaas te werken. Dat zou voor mij makkelijker zijn bij het destilleren, en maakte voor de gasten de scheiding tussen hydrolaat en etherische olie duidelijker zichtbaar.

FLORENTIJNSE VAAS

Het duurde ruim een half uur voordat het water in de ketel begon te koken, en nog een minuut of tien later kwam het eerste destillaat over.

Aan het begin van de destillatie was er nog weinig te zien.

Maar geleidelijk vormde zich een dun laagje olie op het hydrolaat in de florentijnse vaas, die van bijna kleurloos naar licht geel van kleur veranderde. Ook de geur, die voordat er destillaat overkomt goed te ruiken is veranderde tijdens de destillatie.
Wat opviel tijdens het destilleren was dat de koelemmer die ik van tevoren met lauw water had gevuld geen watertoevoer nodig had. De top van de emmer bleef heet, het midden warm en de bodem koud.
Etherische olie overgebracht vanuit de florentijnse vaas in een scheitrechter
Na twee uur destilleren terwijl het feest goed op stoom gekomen was heb ik de brander uitgezet.
De opbrengst was zo’n 70 mL. Na het overbrengen via de florentijnse vaas in een scheitrechter
en het filtreren hield ik 60 mL lavendelolie van de Lavandula angustifolia var. little lady over.
de lavendel na de destillatie
Om de ketel na de destillatie sneller te laten afkoelen heb ik de deksel verwijderd, en het water onder
uit de ketel laten lopen. De destillatie was geslaagd en boven mijn verwachting zonder temperatuur en watertoevoer te moeten regelen.
Ik weet nu dat als de ketel helemaal gevuld is met deze gedroogde lavendel 200 mL olie gemaakt kan worden. Het feest kon nu echt beginnen!