Op zaterdag 10 april ben ik na het reinigen van de alambiek gestart met het destilleren van Eucalyptus bladeren. Het ging hier om Eucalyptus archerii. Er was met gemak ruimte voor 800 gram fijngeknipt plantenmateriaal in de cilinder en hoed van de alambiek.

Om ervoor te zorgen dat er geen stoom lekt uit de alambiek moet je tussen de onderdelen, de kookpot en de cilinder en de cilinder en de hoed een papje van roggemeel smeren om de zaak goed af te dichten.

Na al deze voorbereidingen kon het gas weer aan. De gasbrander die ik gebruik kan in totaal 9.000 watt leveren. Met de drie gastoevoeren kan je deze capaciteit varieren.
Om tijdens het destilleren voldoende stoom te genereren gebruikte ik ongeveer 65% van de capacitieit van de brander. De temperatuur in de hoed bleef daarbij om 97 graden Celcius.

De temperatuur van het destillaat schommelde tussen de 30 en 35 graden Celcius
Voor een goede werking van de koelemmer bleek het belangrijk dat deze emmer goed waterpas staat anders stroom het water wel in (door de waterdruk van de kraan) maar niet uit de emmer.
Eucalyptus archerii staat niet bekend als olieleverancier. Een soort zoals E.globulus wel. Dat bleek ook wel. Na 2 uur destilleren bleef in de scheitrechter niet meer dan een olieachtig laagje achter met een pepermuntachtige geur. In deze 2 uur heb ik in totaal 3 liter hydrolaat opgevangen.