De etherische olie die van eucalyptus gemaakt wordt kennen de meeste mensen van de geur van schoonmaakmiddelen of bijvoorbeeld van dampo. Om aan eucalyptusbladeren te komen heb ik vorig jaar contact gezocht met eucalyptuskwekerij Koala in De Pol gemeente Steenwijk.

In het voorjaar las ik op de site van de kwekerij (https://www.eucalyptuskwekerijkoala.nl/ ) dat er een Eucalyptusfeest georganiseerd  zou worden. Ik heb Mary Rouw van de kwekerij aangeboden om tijdens deze twee dagen een demonstratie te geven van de stoomdestillatie van eucalyptus-
bladeren.
Omdat er niet voldoende Eucalyptusbladeren beschikbaar zouden zijn van de kwekerij had Mary al contact gezocht met een Spaanse bosbouwdeskundige gespecialiseerd in Eucalyptus. Deze bosbouwingenieur, Gustavo Iglesias, werkt voor GIT forestry-consulting SL een organistie die actief is in Noord-West Spanje en Portugal. Meer info over deze organisatie kan je vinden op: https://www.git-forestry.com/
Gustavo heeft ervoor gezorgd dat er op tijd voldoende vers geplukt Eucalyptusblad aanwezig was om tijdens het Eucalyptusfeest te destilleren.
De bladeren waren afkomstig van twee soorten: Eucalyptus globulus en Eucalyptus nitens.
Omdat het eucalyptusblad eigenlijk vers geplukt gedestilleerd moet worden zijn de in totaal 10 kg bladeren per luchtpost verstuurd. Na aankomst in Nederland zijn de luchtdicht verpakte en afgewogen bladeren in de koelkast opgeslagen om het verlies aan etherische olie zo veel mogelijk te beperken.