Afgelopen jaar hebben leerlingen 6 VWO in het kader van hun profielwerkstuk etherische olie gemaakt uit sinaasappelschillen. Ik was eigenlijk wel benieuwd naar de samenstelling van deze olie. Vooral omdat 2 jaar geleden andere leerlingen op dezelfde manier sinaasappelolie hadden gemaakt.
destillatieopstelling capaciteit 2 Liter

De leerlingen hebben 603 gram sinaasappelschillen gebruikt en gedestilleerd in een glazen opstelling.
De sinaasappelschillen kunnen in een bolvormige ruimte met een capaciteit van 2 Liter.


maatkolf met etherische olie



Het destillaat is opgevangen in een maatkolf, dit om na het destilleren de olie mbv een pipetje van het hydrolaat te kunnen scheiden. Na anderhalf uur destilleren hadden de leerlingen een opbrengst van ca 4,5 gram etherische olie.
na de destillatie
Voor de analyse van de olie konden de leerlingen terecht bij IFF in Tilburg. De olie is daar mbv een gaschromatograaf geanalyseerd op de aanwezige bestanddelen. Hierdoor is het mogelijk om deze olie te vergelijken met de olie die ruim twee jaaar geleden was gemaakt.  https://www.indekoperenketel.nl/welkom
In 2010 werd uit 454 gram schillen 2,12 gram olie gedestilleerd,
in 2012 was 603 gram schillen nodig om 4,5 gram olie te destilleren.
Omgerekend: opbrengst 2010  0,47% en opbrengst 2012:  0,91%

Uit: Secretory structures of aromatic and medicinal plants

.
De hogere opbrengst uit 2012 heeft te maken met het feit dat met een dunschiller de oranje oliehoudende laag van de schil is gehaald. Door dit fileren van de sinaasappelschil krijg je een hogere opbrengst.

vergelijking analyseresultaten sinaasappelolie

Er zijn duidelijke verschillen in samenstelling tussen de twee olien.
Wat opvalt is dat de olie uit 2012 een hoger (94,80%) d-limoneen gehalte bevat. Uit de analyse blijkt ook dat de olie pineen bevat, wat in de olie uit 2010 niet is aangetroffen.
De olie uit 2010 bevat meer aldehydes en alcoholen. Ook bevat deze olie een laag percentage (0,13%) sesquiterpenen, die in de olie uit 2012 ontbreken. De verschillen hebben natuurlijk alles te maken met de lokale omstandigheden waaronder de sinaasappel heeft gegroeid. Maar globaal genomen komen de samenstellingen redelijk overéén.
Op de website van anthemis https://www.anthemis.nl/aroma/analysetholie/analyseSinaasappelBio.htm
vond ik de volgende samenstelling van sinaasappelolie die ze verkopen:
  

Florida (VS)
India
Ìtalie
d-Limoneen
95,6%
96,6%
95,1%
Mycreen
2,13%
2,02%
2,00%
Linalol
0,43%
0,57%
0,47%
Dezydaldehyde
0,60%
1,70%
—-
Anthranilzuur
0,42%
0,39%
—-
Neral
0,07%
0,07%
—-
Geranial
0,11%
0,11%
—-
α-pineen
—-
—-
0,59%
β-pineen
—-
—-
0,56%



d-Limoneen



Sinaasappelolie bestaat dus voor het grootste gedeelte uit d-Limoneen, mycreen en linalol. De andere bestanddelen hangen dus sterk af van groeifactoren, land van herkomst en variateiten die er van de sinaasappel, Citrus sinensis, bestaan.