Na een goed bezochte Open Keteldag bij onze destilleerwerkplaats, hebben we een dag later de open dag bezocht van Wijngaard Dassemus in Chaam. Hier waren een rondleiding over de wijngaard en een wijnproeverij georganiseerd.

Bij Dassemus worden verschillende biologische druivenrassen geteeld. De eigenaren hadden een route uitgezet over een deel van het terrein met veel informatie over de druiventeelt en het wijn maken.

De route voerde ons door een grote schuur waar de wijnen gemaakt worden. Van het persen van de druiven tot uiteindelijk het bottelen van de wijn in flessen konden we daar zien.

Ter illustratie was midden tussen de grote roestvrij stalen gistingstanks een gistingsfles neergezet. Altijd mooi om te zien, te horen en te ruiken als het gistingsproces in volle gang is.

Van de eigenaren hebben we begrepen dat er sinds een paar jaar ook van het restproduct bij het wijnmaken, namelijk de druivenschillen, een Eau de Vie gemaakt wordt. Om de ´De Geest van Dassemus´ te maken moet worden gedestilleerd. Gedistilleerd moet ik eigenlijk zeggen omdat het om alcohol stoken gaat.

Het maken van Eau de vie is een mooie manier om het restproduct te gebruiken en niet als afval weg te gooien. Daar houden we van!

Het verschil tussen distilleren en destilleren

Als je het hebt over destilleren gaat het om een scheidingsmethode waarbij je gebruik maakt van verschil in kookpunt. Distilleren gebruikt men om aan te duiden dat het om alcohol distilleren gaat. Wij gebruiken het begrip destilleren voor de techniek van stoomdestilleren die we in onze destilleerwerkplaats toepassen. In het Belgische taalgebied worden vaak beide termen, destilleren en distilleren, door elkaar gebruikt.

Er zijn een aantal verschillen in de toegepaste scheidingsmethode om alcohol te distilleren of om etherische olie te destilleren. Een daarvan is het afstellen van de koeling. Bij destilleren gaat het om zo langzaam mogelijk koelen, om de etherische olie niet te laten ´schrikken´.  Bij distilleren van alcohol wordt er zo koud mogelijk gekoeld. Denk ook aan de vorming van methanol als voorloop bij het proces van alcohol distilleren.

Na de schuur vervolgden we de route over de wijngaard.

Het was heerlijk weer voor een wandelingetje over de wijngaard. En tegelijk hebben we ook weer wat geleerd over druivenrassen die speciaal voor de biologische teelt zijn ontwikkeld. Deze zijn ontwikkeld om geen bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken tegen de schimmel. Druiven krijgen in ons vochtige klimaat al gauw met schimmel te maken.

Waarom deze druiven in een gordijnsysteem groeien, lees je op de foto.

Bij de wandeling over het terrein van de wijngaard met de druivenstokken was het leuk om te zien, hoe kruiden worden ingezet als groenbemesters. Dat verhoogt tegelijkertijd ook de biodiversiteit in de wijngaard.

De Nederlandse wijnen zijn aan een flinke opmars begonnen en hebben hun eigen kwaliteit en karakter.

Dat heeft alles te maken met klimaat, grondsoort etc. Deze factoren in de wijnbouw noemt men terroir. Dezelfde factoren zijn ook van invloed op de samenstelling en kwaliteit van lavendelolie, die wij maken.

Na een wandeling langs de druivenstokken was het tijd om de wijn te proeven! Door het zonnige weer en de aangename bezoekers was dat geen vervelende bijkomstigheid.