plm 21 Kg lavendel (plukgewicht)

Afgelopen week heb ik benut om een flinke hoeveelheid in Chaam geoogste lavendel te destilleren. Door het warme weer, 30 tot 35 graden Celcius, ging het opstarten van de destillatie (aan de kook brengen van het water) behoorlijk snel.

gedroogde Lavendula angustifolia var. little Lady

De koeling tijdens het destillatieproces daarentegen vergde wat meer aandacht, om te voorkomen dat het destillaat niet warm (plm 30-40 graden Celcius) maar heet zou worden.

destillatieopstelling: destilleerketel en koelemmer
Uitloop koelemmer en florentijnse vaas

Tijdens de destillaties bleek dat de capaciteit van de florentijnse vaas eigenlijk te klein is. Door de destillatie even te stoppen en de vaas te legen in een scheitrechter kon ik voorkomen dat er olie met het hydrolaat zou ontsnappen. Voor de destillatie van deze hoeveelheden lavendel (20-24 kg per keer) heb ik eigenlijk een scheitrechter nodig met een inhoud van 1000 mL. Tijdens de laatste destillatie heb ik een klein filmpje gemaakt waarin de werking van de florentijnse vaas goed te zien is.

Het hydrolaat verlaat de florentijnse vaas via een buisje en de olie die op het hydrolaat drijft blijft achter.

Opbrengst aan lavendelolie van één destillatie

Per destillatie had ik een gemiddelde opbrengst van 200 mL lavendelolie. Nu ik bijna alle Chaamse lavendel van de oogst van dit jaar gedestilleerd heb kan ik wat meer zeggen over de totale opbrengst. In 5 destillaties, waarvan 2 tijdens een workshop heb ik 980 mL olie gedestilleerd.

Schoonmaak van de destilleerketel na de destillatie

Met nog ongeveer 12 Kg lavendel (plukgewicht) te destilleren kom ik ruim boven 1 liter olie. Van de olie die ik nu heb stuur ik een monster naar www.pyrenessences.com om het te laten analyseren op samenstelling.
Ik ben benieuwd in hoeverre de samenstelling afwijkt van die van de oogst van 2012.

Lavendel na de destillatie

De verzamelde lavendelolie zal ik vanaf nu één maand laten rijpen. Eind augustus is de olie, als ik de analyseresultaten binnen heb, geschikt voor de verkoop. Er is nu al belangstelling voor de nieuwe oogst!

Lavendelolie oogst 2012

 Mocht je bij het lezen van dit artikel interesse hebbe
n gekregen, stuur dan een mailtje naar:
ploegerhenk@hotmail.com Ik vraag € 14,- (excl. verzendkosten) voor een flesje van 10 mL.