Om met meer ervaren mensen in contact te komen heb ik een tijdje op internet gezocht. Uiteindelijk kwam ik de website van Babis Psaroudakis en Janina Sorensen tegen. Dit echtpaar is zeer deskundig en al heel lang bezig met het destilleren van kruiden en het maken van zeep en shampoo. Als je hier meer over wil lezen moet je zeker hun website https://www.wildherbsofcrete.com/ eens bezoeken. Via de mail heb ik een afspraak gemaakt om bij ze langs te komen. Ik heb dat gecombineerd samen met Catharina met een vakantie op Kreta.

Op zondag 2 mei was het zover, met een taxi vanuit Rethimno was het 1 uur rijden om bij hun huis in Kallikratis aan te komen. Babis en Janina bleken gastvrije mensen die heel bewust gekozen hebben om zich toe te leggen op het destilleren van wilde kruiden.
Na onze eerste kennismaking zijn we ’s middags met een bestelbusje naar de kust gereden. De afdaling naar de kust was spectaculair. In 7 km weg met 28 haarspeldbochten daalden we 1000 meter af.
In de middag na een uitgebreide lunch zijn we aan de slag gegaan met het plukken van Satureja thymbra (berg bonenkruid). Dit plukken is nogal arbeidsintensief en Janina vertelde mij later dat je bij het plukken van kruiden rekening moet houden met de tijdstip op de dag. In de ochtend niet omdat de planten vochtig kunnen zijn en niet op het midden van de dag ivm de hogere temperaturen.

Ook leerde ik dat je lipbloemige planten zoals het bonenkruid maar ook lavendel niet moet samenpersen als je ze geplukt hebt. De olieproducerende delen zitten hier namelijk in een soort klieren in de bloemen zelf.

In twee en een half uur hadden we met z’n vieren 8 kratten geplukt. Omdat deze kruiden niet gedestilleerd worden, maar gedroogd moest het plukken secuur gebeuren. Als deze plant gedestilleerd zou moeten worden kan dat veel sneller geplukt worden. Er zijn daarvoor wel 80 kratten voor nodig.
Als je kruiden gaat destilleren is het handig om ze eerst goed te drogen. Janina vertelde dat van 40 vers geplukte kratten er zo’n 10 kratten met gedroogde planten over blijven. Het klimaat in Kreta is dit jaar anders dan anders. Er was een warme winter en daarna is er weinig tot geen regen gevallen. De planten reageren daar op door gemiddeld één maand eerder te gaan bloeien. Babis en Janina volgen deze ontwikkeling op de voet, om de kruiden op tijd te kunnen plukken.